ikona gór

Jadłospis 9 styczeń 2025 czwartek

Dieta podstawowa

Śniadanie:
ser żółty (40g),
wędlina szynka gotowana (40g),
sałatka z pomidora, rukoli i nasion
(100g),
dżem porcjowany w szt (25g),
masło -1 szt- (10g),
pieczywo mieszane (120g),
herbata zwykła z cukrem i cytryną (200g)
Alergeny: białko sojowe, gluten, laktoza


Obiad:
zupa jarzynowa z zacierką (250g),
kotlet pożarski (100g),
ziemniaki z koperkiem (170g),
surówka z kapusty białej z majonezem
(140g),
kompot (200g),
owoc jabłko (150g)
Alergeny: gluten, jaja kurze, laktoza

Kolacja:
sałatka śledziowa (100g),
wędlina szynka wiejska (50g),
pomidor (100g),
masło -1 szt- (10g),
pieczywo mieszane (100g),
herbata zwykła z cukrem i cytryną (200g),
dodatek- pomarańcza (250g)
Alergeny: białko sojowe, gluten, jaja kurze, laktoza, ryba

Energia: 2780 kcal / 9210 kJ
Białko: 79,008g
Błonnik: 39,196g
Węglowod.: 410,377g
Tłuszcze: 75,882g

Dieta cukrzycowa

Śniadanie:
ser biały z rzodkiewką (60g),
wędlina filet z indyka prasowany (60g),
sałatka z pomidora, rukoli i nasion
(100g),
ogórek kiszony z cebulką (100g),
masło -1 szt- (10g),
pieczywo (70g),
herbata zwykła z cytryną (200g),
2 śniadanie- owoc jabłko (150g)
Alergeny:  białko sojowe, gluten, laktoza

Obiad:
zupa jarzynowa z zacierką (250g),
filet drobiowy gotowany (80g),
ziemniaki z koperkiem (170g),
cukinia duszona z czosnkiem (140g),
surówka wielowarzywna (140g),
kompot (200g),
podwieczorek -kisiel owocowy b/ c (170g)
Alergeny: gluten, laktoza

Kolacja:
sałatka ziemniaczana (100g),
wędlina polędwica sopocka (50g),
pomidor (100g),
masło -1 szt- (10g),
pieczywo (70g),
herbata zwykła z cytryną (200g),
dodatek- pomarańcza (250g)
Alergeny: białko sojowe, gluten, jaja kurze, laktoza

Energia: 2121 kcal / 6914 kJ
Białko: 84,479g
Błonnik: 57,868g
Węglowod.: 357,05g
Tłuszcze: 46,411g