ikona gór

Jadłospis 23 maj 2024 czwartek

Dieta podstawowa

Śniadanie:
kasza manna na mleku – dla chętnych (250g),
ser topiony plastry (25g),
wędlina szynka wiejska (40g),
sałatka z rzodkiewki i rukoli (50g),
dżem porcjowany w szt (25g),
masło -1 szt- (10g),
pieczywo mieszane (120g),
herbata zwykła z cukrem i cytryną (200g)
Alergeny: białko sojowe, gluten, laktoza


Obiad:
zupa kapuśniak (250g),
eskalopki drobiowe (100g),
ziemniaki z koperkiem (170g),
fasolka szparagowa z bułką tartą (140g),
kompot (200g),
owoc jabłko (150g)
Alergeny: białko sojowe, gluten, jaja kurze, laktoza

Kolacja:
galaretka z jajka i szynki (100g),
wędlina szynka z indyka (50g),
sałata zielona z pomidorami (100g),
masło -1 szt- (10g),
pieczywo mieszane (100g),
herbata zwykła z cukrem i cytryną (200g),
dodatek- pomarańcza (250g)
Alergeny: białko sojowe, gluten, jaja kurze, laktoza

Energia: 2592 kcal / 8496 kJ
Białko: 97,348g
Błonnik: 45,536g
Węglowod.: 398,57g
Tłuszcze: 51,667g

Dieta cukrzycowa

Śniadanie:
ser biały krojony (40g),
wędlina polędwica drobiowa (60g),
pomidor (100g),
sałatka z rzodkiewki i rukoli (50g),
masło -1 szt- (10g),
pieczywo (70g),
herbata zwykła z cytryną (200g),
2 śniadanie -jogurt naturalny (150g)
Alergeny: białko sojowe, gluten, laktoza

Obiad:
zupa pomidorowa z ryżem (250g),
filet drobiowy gotowany w jarzynach (80g),
ziemniaki z koperkiem (170g),
surówka wielowarzywna (140g),
kalafior z wody (140g),
kompot (200g),
podwieczorek – jabłko pieczone z cynamonem (200g)
Alergeny: gluten, laktoza

Kolacja:
galaretka z jajka i szynki (100g),
ser biały (50g),
wędlina szynka z indyka (50g),
sałata zielona z pomidorami (100g),
masło -1 szt- (10g),
pieczywo (70g),
herbata zwykła z cytryną (200g),
dodatek- pomarańcza (250g)
Alergeny: białko sojowe, gluten, jaja kurze, laktoza

Energia: 2062 kcal / 6936 kJ
Białko: 109,822g
Błonnik: 53,43g
Węglowod.: 311,379g
Tłuszcze: 44,46g