ikona gór

Jadłospis 23 luty 2024 piątek

Dieta podstawowa

Śniadanie:
pasta z jajek ze szczypiorkiem (30g),
ser biały (40g),
wędlina szynka wiejska (40g),
sałatka grecka z serem feta (100g),
dżem porcjowany w szt (25g),
masło -1 szt- (10g),
pieczywo mieszane (120g),
herbata zwykła z cukrem i cytryną (200g)
Alergeny: białko sojowe, gluten, jaja kurze, laktoza


Obiad:
barszcz czerwony z fasolą jaś (250g),
ryba z masłem czosnkowym i ziołami (100g),
ziemniaki z koperkiem (200g),
surówka z kapusty kiszonej (140g),
kompot (200g)
Alergeny: laktoza, ryba

Kolacja:
zapiekanka ziemniaczana (200g),
wędlina szynka konserwowa (30g),
masło -1 szt- (10g),
pieczywo mieszane (100g),
herbata zwykła z cukrem i cytryną (200g),
dodatek- jabłko (200g)
Alergeny: białko sojowe, gluten, jaja kurze, laktoza

Energia: 2715 kcal / 9075 kJ
Białko: 126,148g
Błonnik: 41,56g
Węglowod.: 403,567g
Tłuszcze: 76,695g

Dieta cukrzycowa

Śniadanie:
pasta z jajek ze szczypiorkiem (30g),
ser biały (40g),
wędlina polędwica drobiowa (30g),
sałatka grecka z serem feta (100g),
tuńczyk (50g),
masło -1 szt- (10g),
pieczywo (70g),
herbata zwykła z cytryną (200g),
2 śniadanie -jogurt naturalny (150g)
Alergeny: białko sojowe, gluten, jaja kurze, laktoza, ryba

Obiad:
barszcz z ziemniakami (250g),
ryba gotowana (100g),
ziemniaki z koperkiem (200g),
surówka z kapusty kiszonej (140g),
szpinak z czosnkiem (140g),
kompot (200g),
podwieczorek – pomarańcza (170g)
Alergeny: gluten, laktoza, ryba

Kolacja:
zapiekanka makaron. pełnoziarnista z cukinią (200g),
wędlina szynka z indyka (30g),
pomidor z cebulką (100g),
masło -1 szt- (10g),
pieczywo (70g),
herbata zwykła z cytryną (200g),
dodatek- jabłko (200g)
Alergeny: gluten, laktoza

Energia: 2211 kcal / 7883 kJ
Białko: 124,826g
Błonnik: 40,363g
Węglowod.: 329,893g
Tłuszcze: 55,708g