ikona gór

Jadłospis 2 marzec 2025 niedziela

Dieta podstawowa

Śniadanie:
jajko na twardo (60g),
serek wiejski ziarnisty (40g),
wędlina szynka wiejska (40g),
sałatka z pomidora i rukoli (100g),
dżem porcjowany w szt (25g),
masło -1 szt- (10g),
pieczywo mieszane (120g),
herbata zwykła z cukrem i cytryną (200g)
Alergeny: białko sojowe, gluten, jaja kurze, laktoza


Obiad:
zupa krem z groszku zielonego z
ptysiem (250g),
kotlet drobiowy panierowany (100g),
ziemniaki z koperkiem (170g),
surówka wielowarzywna (140g),
kompot (200g),
ciasto-piegusek (80g)
Alergeny: białko sojowe, gluten, jaja kurze, laktoza

Kolacja:
sałatka chińska (100g),
wędlina polędwica sopocka (30g),
wędlina filet z indyka prasowany (30g),
masło -1 szt- (10g),
pieczywo mieszane (100g),
herbata zwykła z cukrem i cytryną (200g),
dodatek: kisiel z jabłkami (170g)
Alergeny: białko sojowe, gluten, jaja kurze, laktoza

Energia: 2763 kcal / 9375 kJ
Białko: 92,709g
Błonnik: 36,503g
Węglowod.: 419,688g
Tłuszcze: 66,169g

Dieta cukrzycowa

Śniadanie:
jajko na miękko (60g),
serek wiejski ziarnisty (40g),
wędlina polędwica drobiowa (60g),
papryka świeża (100g),
sałatka z pomidora i rukoli (100g),
masło -1 szt- (10g),
pieczywo (70g),
herbata zwykła z cytryną (200g),
2 śniadanie -jogurt naturalny (150g)
Alergeny: białko sojowe, gluten, jaja kurze, laktoza

Obiad:
zupa krem brokułowy z ptysiem (250g),
filet drobiowy gotowany (80g),
ziemniaki z koperkiem (170g),
fasolka szparagowa z wody (140g),
mizeria z ogórka (140g),
kompot (200g),
podwieczorek – pomarańcza (170g)
Alergeny: gluten, laktoza

Kolacja:
sałatka włoska z kukurydzą (100g),
wędlina polędwica sopocka (30g),
wędlina filet z indyka prasowany (30g),
pomidor (100g),
masło -1 szt- (10g),
pieczywo mieszane (70g),
herbata zwykła z cytryną (200g),
dodatek -kisiel z jablkiem b/c (170g)
Alergeny: białko sojowe, gluten, jaja kurze, laktoza

Energia: 2220 kcal / 7931 kJ
Białko: 98,319g
Błonnik: 44,978g
Węglowod.: 300,264g
Tłuszcze: 69,956g