ikona gór

Jadłospis 19 marzec 2025 środa

Dieta podstawowa

Śniadanie:
jajko na twardo (60g),
sałatka tatarska na liściu sałaty (100g),
ser biały z szczypiorkiem (40g),
wędlina szynka w galarecie (40g),
masło -1 szt- (10g),
pieczywo mieszane (120g),
herbata zwykła z cukrem i cytryną (200g)
Alergeny:  białko sojowe, gluten, jaja kurze, laktoza


Obiad:
zupa krupnik (250g),
makaron bolognese (300g),
kompot (200g),
owoc jabłko (150g)
Alergeny: gluten, laktoza

Kolacja:
kiełbaski koktailowe (100g),
ser tartare w szt (20g),
ogórek świeży z słonecznikiem (100g),
masło -1 szt- (10g),
pieczywo mieszane (100g),
herbata zwykła z cukrem i cytryną (200g),
dodatek: kisiel (170g)
Alergeny: białko sojowe, gluten, laktoza

Energia: 2862 kcal / 9780 kJ
Białko: 113,94g
Błonnik: 25,374g
Węglowod.: 376,622g
Tłuszcze: 101,258g

Dieta cukrzycowa

Śniadanie:
jajko na miękko (60g),
ser biały z szczypiorkiem (40g),
wędlina szynka z indyka (40g),
papryka świeża (100g),
ogórek świeży z słonecznikiem (100g),
masło -1 szt- (10g),
pieczywo (70g),
herbata zwykła z cytryną (200g),
2 śniadanie: owoc jabłko (100g)
Alergeny: gluten, jaja kurze, laktoza

Obiad:
zupa krupnik (250g),
pulpet w sosie pomidorowym (100g),
ziemniaki z koperkiem (170g),
surówka z kapusty włoskiej (140g),
groszek zielony z wody (140g),
kompot (200g),
podwieczorek – pomarańcza (105g)
Alergeny: gluten, jaja kurze, laktoza

Kolacja:
kiełbaski koktailowe (100g),
ser tartare w szt (20g),
sałata zielona z pomidorami (100g),
masło -1 szt- (10g),
pieczywo mieszane (70g),
herbata zwykła z cytryną (200g),
dodatek -kisiel b/c (170g)
Alergeny: białko sojowe, gluten, laktoza

Energia: 2172 kcal / 7729 kJ
Białko: 114,427g
Błonnik: 37,878g
Węglowod.:267,457g
Tłuszcze: 82,451g