ikona gór

Jadłospis 17 styczeń 2025 piątek

Dieta podstawowa

Śniadanie:
pasta z jajek ze szczypiorkiem (30g),
ser fromage (40g),
wędlina szynka gotowana (30g),
kolorowa sałatka z papryki (100g),
dżem porcjowany w szt (25g),
masło -1 szt- (10g),
pieczywo mieszane (120g),
herbata zwykła z cukrem i cytryną (200g)
Alergeny: białko sojowe, gluten, jaja kurze, laktoza


Obiad:
zupa grochowa z zacierką (250g),
ryba smażona panierowana (100g),
ziemniaki z koperkiem (170g),
surówka z kapusty kiszonej (140g),
kompot (200g)
Alergeny: białko sojowe, gluten, jaja kurze, laktoza, ryba

Kolacja:
ryż z jabłkami i cynamonem zapiekany
(100g),
wędlina polędwica drobiowa (40g),
masło -1 szt- (10g),
pieczywo mieszane (100g),
herbata zwykła z cukrem i cytryną (200g),
dodatek- jogurt (150g)
Alergeny: białko sojowe, gluten, laktoza

Energia: 2811 kcal / 9399 kJ
Białko: 103,103g
Błonnik: 28,066g
Węglowod.: 408,386g
Tłuszcze: 61,057g

Dieta cukrzycowa

Śniadanie:
pasta z jajek ze szczypiorkiem (30g),
ser biały (50g),
wędlina polędwica sopocka (60g),
pomidor (100g),
kolorowa sałatka z papryki (100g),
masło -1 szt- (10g),
pieczywo (70g),
herbata zwykła z cytryną (200g),
2 śniadanie- owoc jabłko pieczone (150g)
Alergeny: białko sojowe, gluten, jaja kurze, laktoza

Obiad:
zupa selerowa z zacierką (250g),
ryba gotowana w warzywach (100g),
ziemniaki z koperkiem (170g),
surówka z kapusty kiszonej (140g),
kalafior z wody (140g),
kompot (200g),
podwieczorek – pomarańcza (170g)
Alergeny: gluten, laktoza, ryba

Kolacja:
pomidor faszerow. kaszą ,serem feta i
pieczarkami (170g),
sałata lodowa z oliwkami i
słonecznikiem (50g),
wędlina polędwica drobiowa (40g),
masło -1 szt- (10g),
pieczywo mieszane (70g),
herbata zwykła z cytryną (200g),
dodatek -jogurt naturalny (150g)
Alergeny: białko sojowe, gluten, laktoza

Energia: 2108 kcal / 7460 kJ
Białko: 119,764g
Błonnik: 51,824g
Węglowod.: 328,212g
Tłuszcze: 50,828g