ikona gór

Jadłospis 15 sierpień 2024 czwartek

Dieta podstawowa

Śniadanie:
ser topiony plastry (25g),
wędlina szynka wiejska (40g),
sałatka z rzodkiewki i rukoli (50g),
dżem porcjowany w szt (25g),
masło -1 szt- (10g),
pieczywo mieszane (120g),
herbata zwykła z cukrem i cytryną (200g)
Alergeny: białko sojowe, gluten, laktoza


Obiad:
zupa krem z białych warzyw z
groszkiem ptysiowym (250g),
eskalopki drobiowe (100g),
ziemniaki młode z koperkiem (170g),
fasolka szparagowa z bułką tartą (140g),
kompot (200g),
arbuz (150g)
Alergeny: gluten, jaja kurze, laktoza

Kolacja:
sałatka z pora, selera i szynki (150g),
wędlina szynka z indyka (40g),
pomidor z cebulką (100g),
masło -1 szt- (10g),
pieczywo mieszane (100g),
herbata zwykła z cukrem i cytryną (200g),
dodatek- pomarańcza (250g)
Alergeny: białko sojowe, gluten, jaja kurze, laktoza

Energia: 2728 kcal / 8023 kJ
Białko: 85,382g
Błonnik: 45,431g
Węglowod.: 392,065g
Tłuszcze: 58,932g

Dieta cukrzycowa

Śniadanie:
ser biały krojony (40g),
wędlina polędwica drobiowa (60g),
pomidor (100g),
sałatka z rzodkiewki i rukoli (50g),
masło -1 szt- (10g),
pieczywo (70g),
herbata zwykła z cytryną (200g),
2 śniadanie -jogurt naturalny (150g)|
Alergeny: białko sojowe, gluten, laktoza

Obiad:
zupa krem z białych warzyw z groszkiem ptysiowym (250g),
filet drobiowy gotowany (80g),
ziemniaki młode z koperkiem (170g),
surówka wielowarzywna (140g),
mizeria z ogórka (140g),
kompot (200g),
podwieczorek – jabłko pieczone z cynamonem (200g)
Alergeny: gluten, laktoza

Kolacja:
sałatka z pora, selera i szynki (150g),
wędlina szynka z indyka (40g),
pomidor z cebulką (100g),
masło -1 szt- (10g),
pieczywo (70g),
herbata zwykła z cytryną (200g),
dodatek- pomarańcza (250g)
Alergeny: białko sojowe, gluten, jaja kurze, laktoza

Energia: 2217 kcal / 7268 kJ
Białko: 89,755g
Błonnik: 55,37g
Węglowod.: 330,306g
Tłuszcze: 58,905g