ikona gór

Jadłospis 14 luty 2024 środa

Dieta podstawowa

Śniadanie:
pasta z ciecierzycy (40g),
ser biały krojony (40g),
sałatka z selera konserwowego i fasolki
(100g),
pomidor z cebulką (100g),
dżem porcjowany w szt (25g),
masło -1 szt- (10g),
pieczywo mieszane (120g),
herbata zwykła z cukrem i cytryną (200g)
Alergeny: gluten, jaja kurze, laktoza

Obiad:
zupa pomidorowa z makaronem (250g),
2 jajka gotowane w sosie koperkowym (170g),
kasza gryczana gotowana (100g),
surówka z kapusty pekińskiej (140g),
kompot (200g),
owoc jabłko (150g)
Alergeny: gluten, jaja kurze, laktoza

Kolacja:
ryba- makrela wędzona (80g),
ser żółty (30g),
sałatka grecka z serem feta (100g),
masło -1 szt- (10g),
pieczywo mieszane (100g),
herbata zwykła z cukrem i cytryną (200g),
dodatek- grejpfrut (150g)
Alergeny: gluten, laktoza, ryba

Energia: 2543 kcal / 8416 kJ
Białko: 97,326g
Błonnik: 36,096g
Węglowod.: 339,661g
Tłuszcze: 77,257g

Dieta cukrzycowa

Śniadanie:
pasta z ciecierzycy (40g),
ser biały krojony (40g),
tuńczyk na liściu sałaty (60g),
sałatka z selera konserwowego i fasolki (100g),
pomidor z cebulką (100g),
masło -1 szt- (10g),
pieczywo (70g),
herbata zwykła z cytryną (200g),
2 śniadanie -jogurt naturalny- (125g)
Alergeny: gluten, jaja kurze, laktoza, ryba

Obiad:
zupa pomidorowa z makaronem (250g),
2 jajka gotowane w sosie koperkowym (100g),
kasza gryczana gotowana (100g),
surówka z kapusty pekińskiej (140g),
brokuł z wody (140g),
kompot (200g),
podwieczorek -owoc jabłko (150g)
Alergeny: gluten, jaja kurze, laktoza

Kolacja:
ryba- makrela wędzona (80g),
ser biały (40g),
sałatka grecka z serem feta (100g),
masło -1 szt- (10g),
pieczywo (70g),
herbata zwykła z cytryną (200g),
dodatek- grejpfrut (150g)
Alergeny: gluten, laktoza, ryba

Energia: 2177 kcal / 7751 kJ
Białko: 120,493g
Błonnik: 37,26g
Węglowod.: 244,467g
Tłuszcze: 79,165g